Projektismertető

Ma sokan tudjuk, valljuk: a néphagyomány, a népművészet, a népzene, a néptánc érték. Az elmúlt húsz-huszonöt évben az erdélyi táncosok, koreográfusok, néptáncoktatók jelentős ismeretekre, tánctudásra, anyagismeretre tettek szert. Ezt a tudást, táncismeretet összegyűjtöttük, videóra rögzítettük. Ez elsősorban azért volt fontos, mert sajnos az elmúlt két évtizedben nagyon sok hagyományőrző, úgynevezett adatközlő (úgy zenészek, mint táncosok) távozott az életből. Nem arról van szó, hogy a ma aktívan néptáncoktatással foglalkozók, vagy hivatásos néptáncos, erdélyi koreográfus nemzedék átvenné a hagyományőrzők helyét, szerepét. De mi még láttuk élőben a nagy generációt, gyűjtöttünk, tanultunk tőlük, nagyon sokat köszönhetünk nekik. Az Erdélyi néptánctudás tárban résztvevő táncoktatók, néhány kivételtől eltekintve a 40 – 60 közötti érett korosztályhoz tartoznak, Sára Ferenc, Kádár Ignác, László Csaba, Feketelaki Tibor, és a többiek is „adatközlő” szinten ismerik, tudják az adott tájegység táncait.

Így az Erdélyi néptánctudás tár egy fontos kordokumentum. Adatbank és oktatási segédanyag, amely összegyűjtötte és rögzítette a néptánccal foglalkozó erdélyi szakemberek (táncosok, oktatók, koreográfusok) tánctudását. Az Erdélyi néptánctudás tár célja a tudás, az erdélyi táncdialektusok és tánctípusok rögzítése mellett, az iskolai oktatás, a táncházmozgalom, az amatőr táncegyüttesek segítése, tánctudásuk gyarapítása, fejlesztése. Mindezek mellett az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek is hasznát vehetik.

Könczei Árpád, zeneszerző, Harangozó-díjaskoreográfus

 

Ötletgazda és szakmai vezető: Könczei Árpád
Szakmai tanácsadók: Füzesi Albert, Ivácson László
Lebonyolító: Romániai Magyar Néptánc Egyesület
Program menedzser: Deák Gyula Levente
Filmező stáb: Bálint Artúr operatőr, László Barna operatőr, Máté Botond operatőr, László Csaba hang, Szilágyi László hang
Rendező: Könczei Árpád